Wednesday, March 11, 2015

DESPRE DREPTURILE OMULUI ŞI DISCRIMINARE
     Cu siguranţă ştim cu toţii că avem anumite drepturi, dar oare câţi dintre noi am reflectat asupra acestora şi ne-am pus în temă, ne-am documentat? Ei bine, după ce m-am documentat şi am răsfoit o groază de crăţi şi pagini web, am ajuns la concluzia că fac discriminări minore fără ca eu să îmi dau seama. 
     Ce este discriminarea? Am ajuns la un punct final, şi anume: discriminare = politică prin care un stat sau o categorie de cetăţeni ai unui stat lipsiţi de anumite drepturi, pe baza unor considerente neîntemeiate. Discriminarea este un impediment la o viaţă normală!
     În cele mai multe ştiri din afară vedem că se vorbeşte despre români care fură.. Am făcut un mic exerciţiu de logică şi am realizat că, în loc să se observ că avem o problemă cu furatul, am observat că este discriminare. Din start m-am gândit că englezii ne disciminează, apo am meditat puţin timp asupra acestui fapt şi am realizat că englezii sunt oameni de treabă şi că - poate - în zona despre care se vorbea chiar erau români furăcioşi de meserie şi că nu au ceva cu noi românii în general. 
     Dar gata cu discriminările. Să trecem şi la aşa zise drepturile omului.. Drepturile omului sunt înţelese - de cele mai multe ori - ca fiind nişte drepturi inalienabile dunfamentale la care o persoană are dreptul pur şi simplu pentru că el este o fiinţă umană. Drepturile omului sunt aplicate peste tot şi sunt aceleaşi pentru toţi! Deci fără discriminări; doar egalitate în drepturi! 
     Avem dreptul la exprimare liberă, fără să fim îngrădiţi de cineva sau ceva. Acest drept este nativ, ca să zic aşa.. Cu toate că în momentul în care se vorbeşte despre politică şi anumiţi politicieni, jurnaliştii sunt oarecum mai rezervaţi.. Acest drept există şi nu poate să îl ia nimeni! Din cauza unei frici de a nu păţi ceva uităm de acest drept şi preferăm să stăm în banca noastră, să tăcem din gură. Cu toate acestea, nu ne gândim că ideea pe care o aveam în minte dar nu am vrut să o împărtăşim cu ceilalţi, putea să schimbe ceva în România! Dar nu, noi am lăsat teama să pună stăpânire pe noi şi să alegem să închidem gura.. 
     Din fericire în România sunt foarte multe ONG-uri care fac proiecte cu privire atât la drepturile omului, cât şi la discriminare. Dintre toate proiectele ţin să menţionez proiectul Centrului de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului ( ACTEDO ), cunoscut sub denumirea de Reţeaua Pro Bono Andi Discriminare. " Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, Fondul ONG în România".