Sunday, March 2, 2014

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE MĂRŢIŞOR - 1 MARTIE

     Tradiția mărțișorului este cunoscută în toată România. Puţini ştiu că această tradiţie este legată de Baba Dochia, ale cărei zile au început ieri.


     POVESTEA MĂRȚIȘORULUI: Legenda spune că, pe când în munții noștri trăiau uriași, o femeie bătrână cu numele DOCHIA avea o fiică vitregă. Într-o iarnă cumplită, DOCHIA i-a dat fetei sale, pe care nu o prea avea la inimă, o haină foarte murdară cerându-i să o spele la râu, până devine albă ca zăpada. Pe cât fata o spăla mai tare, însă, pe atât devenea haina mai neagră. Atunci a apărut bărbatul numit MĂRȚIȘOR și a întrebat-o ce face. Ea i-a povestit ce se întâmpla și tânărul, care avea o putere magică, i-a oferit o floare roșie și albă, după care a îndemnat-o să mai spele haina o dată și apoi să se întoarcă acasă. Pânza a devenit albă ca neaua.
     Bătrânei DOCHIA nu-i venea să creadă și, când a văzut floarea din părul fetei, a întrebat-o: " De unde o ai? Este încă iarnă! " Bătrâna a crezut că primăvara a revenit și a plecat cu turma pe munte. Pe parcursul călătoriei sale, și-a strâns, rând pe rând, cele nouăsprezece cojoace pe care le purta, până când nu a rămas cu nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea și totul începea să înghețe. Când a ajuns în vârf, i s-a arătat tânărul numit MĂRȚIȘOR care i-a spus: " Vezi cât de rău e să stai în frig și umezeală, tu, cea care ți-ai obligat fiica să spele hainele la râu? " Apoi a dispărut.
Fără alte veșminte cu care să se încălzească, DOCHIA a înghețat împreună cu oile sale, transformându-se în stană de piatră. Rocile se pot observa și astăzi pe muntele Ceahlău, ca mărturie a mitului românesc.

     TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE MĂRȚIȘOR:
     OBICEIUL MĂRȚIȘORULUI este o secvență a unui ritual de înnoire a timpului și anului, primăvara, la nașterea și moartea simbolică a DOCHIEI. După unele tradiții, firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de BABA DOCHIA în timp ce urca oile la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieții copilului la naștere, Dochia toarce firul anului. OBICEIUL MĂRȚIȘORULUI a fost preluat și de alte popoare din centrul și sud-estul Europei.
     Acest simbol al primăverii și al revenirii la viață, este purtat la vedere o săptămână sau două, crezându-se că MĂRȚIȘORUL aduce optimism și credință. Conform tradiției, MĂRȚIȘORUL este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer sau unui trandafir. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Totodată, se zice că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă MĂRȚIȘORUL de pom / trandafir, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare. În unele județe ale României, MĂRȚIȘORUL este purtat doar primele două săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.