Wednesday, March 5, 2014

CREAŢIA ŞI SCRIITORUL


     " Creaţia este o salvare temporară din ghearele morţii. " - Emil Cioran  " Pentru a se dezvolta tot mai mult, omul trebuie să creeze, NU să copieze! " - Antonie de Saint-Exupery
     Din punctul meu de vedere, o carte care să mă atragă trebuie să aibă un titlu extrem de interesant, conţinutul şi mai interesant; dar şi o copertă " bogată ". Da' nu trebuie să judecăm o carte după copertă deoarece, coperta poate fi atrăgătoare şi conţinutul să fie gen: " lasă-mă să te las ". Dar nu trebuie, mereu, să alegem cartea pe care să ocitim, doar după preferinţe. Trebuie să citim pentru a trăi, pentru vocabularul nostru. As îndemna pe toată lumea să citească, doar că nu cunosc toate fiinţele de pe Pământ. Şi cândspun să citiţi, nu mă refer la statusurile de pe Facebook, aşa cum faceţi mulţi dintre voi! Cum le-aş face să citească? Le-aş da ca exemplu principal, idea mea despre o carte. Le-aş spune că acestea, pentru mine, înseamnă o mică bucăţică de cunoaştere, de relaxare. Mai pe româneşte, e ca şi cum m-aş uita la un film, dar mult mai frumos pentru că, pur şi simplu, îmi imaginez ce se întâmplă. În momentul acesta, este mult mai fascinantă " treaba ".
     Şi, ca să mă pun în pielea unui scriitor, am decis să spun despre ceea ce aşi scrie, şi anume: atât ficţiune, cât şi critică de artă sau critică literară. Scrisul cere tot atât de mult timp cât cere o slujbă. Spun asta din propria experienţă. Adesea, este profesia care îţi ocupă tot timpul. Inspiraţia şi ideile nu ţin cont de o oră anume, chiar dacă scriitorul scrie regulat. De aceea, am mare respect pentru scriitori. Şi tu poţi să scrii, mai ales că este un gând extrem de tentant; în special pentru cei care vor să atingă culmile succesului. Să scoţi o carte pe piaţă este uşor, dar este foarte greu să atragi cititorii, într-o lume a gadget-urilor. Plus că nu toţi scriitori au un câştig mare şi pot să-şi întreţină şi familia. Şi-atunci eu de ce scriu? Pot spune că principaala mea motivaţie pentru scris are ca sursă: libertatea intelectuală şi artistică. E ceva ce mulţi artişti şi scriitori preţuiesc enorm. Dar cui s-ar adresa opera mea? Publicului larg, nespecializat. Opera mea poate fi citită atât de cei mai în vârstă, cu o experienţă vastă, cât şi de cei care, deja, au început să scrie şi să citească. Nu oblig pe nimeni să mă citească. E o mare diferenţă între omul pasionat care vrea să citească o carte şi omul obosit care vrea o carte de citit. Recunosc că o carte bună, este o carte care te atrage în lumea ei; care te ţine acolo până la sfârşit şi din care nu ieşi în totalitate niciodată, pentru că rămâi cu ea în minte sau în suflet, toată viaţa.
     Şi vreau să închei prin citatul autorului Vasile Ghica: " Dumnezeu îi dă scriitorului talent. Dar nu i-l introduce în călimară. "