Sunday, February 23, 2014

DOAMNA DE FIER A UCRAINEI


     " ACEASTA ESTE UCRAINA OAMENILOR LIBERI! "

     Opozanta Iulia Timoşenko, aflată într-un scaun cu rotile, i-a saluta în lacrimi pe " eroii Ucrainei ", adresându-se celor peste 50.000 de persoane aflate în Piaţa Independenţei.
     Cine este Timosenko? Un fost premier, încarcerată din 2011, având reputaţia unei doamne de fier. A trecut de la funcţia de premier,la postura de deţinut, odată cu trecerea anilor... În vârstă de 53 de ani, femeia elegantă şi experimentată în tehnicile de comunicare, Timoşenko s-a făcut cunoscută în întreaga lumea, în anul 2004.  Ea a agitat mulţimile la Kiev împotriva premierului din perioada respectivă, care era şi candidatul la prezindenţiale, susţinut de Moscova. 
     În criza actuală, fostul premier eliberat sâmbătă, s-a remarcat ca opozanta cea mai radicală a regimului lui Victor Ianukovici, ales în anul 2010. " Doamna de fier " l-a acuzat că transformă Ucraina în Coreea de Nord şi a consierat inutile negocierile cu el. " Îndepărtarea imediată a lui Ianukovici şi urmăriri împotriva lui pentru uciderea masivă a civililor trebuie să fie singura cerinţă a poporului, a opoziţiei şi a comunităţii internaţionale ", a declarat ea joi, după ce s-a tras cu muniţie de război în centrul Kievului, rezultând zeci de morţi.      
     Următoarea zi, preşedintele a fost de acord cu alegerile prezidenţiale anticipate şi Parlamentul a votat o lege care a permis eliberarea lui Timoşenko, acesta fiind un inamic jurat al lui Ianukovici de mai bine de 10 ani. Portretul său se află în continuare în Maidan unde, unii manifestanţi, îşi exprimă regretul faţă de absenţa unui lider de amploarea ei, pentru a răsturna regimul încă de la începutul manifestaţiilor, începute la sfârşitul lunii Noiembrie.