Wednesday, December 18, 2013

SACRIFICAREA PORCULUI GHIŢĂ


     Dragii mei, uitaţi că am ajuns şi la ziua Sfântului Ignat. Mai este foarte puţin şi trece şi anul acesta; an plin de belşug, noroc, realizări... Pentru mulţi, anul 2013 a fost cu ghinion dar... Voi spune mai multe despre acest lucru în alt articol dedicat anului 2013 în care mă voi lega şi de numărul " 13 " care, se pare, că este cu " ghinion ".
     Ţin să vă anunţ că a venit şi sfârşitul lui Ghiţă şi a celorlalţi fraţi ai săi, guiţători. Era şi de aşteptat ca după " Sfârşitul Lumii " să vină şi sfârşitul guiţătorilor... Majoritatea românilor obişnuiesc să taie porcul în ziua de Ignat pentru că, se spune din bătrâni, că aduce  mult belşug, noroc şi carne fragedă... De asemenea, unii oameni cred că porcii, în noapte de Ignat, visează că vor fi tăiaţi. Coşmarul vieţii lor fiind tăierea. Ei bine, sfârşit tragic pentru ei şi belşug la noi pe masă... Aceştia simt când vine ingatul, fărăr să s euite în caledar ca tot românu'. Nu se mai îngraşă, ba chiar pierd în greutate cu speranţa că li se va cruţa viaţa anul acesta. Fie că pierd în greutate, fie că iau în greutate... Porcii sunt tăiaţi fără regrete. De ce?!? Pentru că aceasta este datina; ca porcul să nu aibă niciun Crăciun fericit şi să le facă românilor noapte de Crăciun mai bogată. Aceasta este o tradiţie naţională, ca să zic aşa... O credinţă musulmană ne spune aşa: " Chiar de n-ai tăia un porc, taie cel puţin o pasere: găină, raţă, gâscă; ori înţeapă creasta la o găină neagră ca să dea sângele, că aşa e bine: să vezi sânge în ziua de Ignat, că numai atunci vei fi ferit de boale ".
     Prin alte părţi, in dorinţa de distracţie, există şi obiceiul ca porcul tăiat să fie încălecat. Ion Creangă mărturiseşte în " Amintiri din copilărie ": " La Crăciun, când tăia tata porcul, şi-l pârlia, şi-l opăria, şi-l învălia iute cu paie, de-l înăduşii, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor şi făceam un chef de mii de lei ". Dacă stăm să ne gândim, Ion Creangă nu este singurul care ace acest lucru. Poate înaintea lui au fost şi alţii care au făcut exact ca el şi, uite, că această tradiţie există şi în ziua de azi.
În altă viaţa ai fost porc
Şi-n asta, grohăi de noroc...
Te crezi puternic, emanat,
Dar uiţi că-a venit şi-un ignat... 
     Dar cei de la oraş nu cunosc această tradiţie, decât cei care mai dau pe la ţară... Copiii de oraş au uitat cum bunicii lor se îndeletniceau cu astfel de activităţi şi în capitală. Pe vremea aceea se putea, acum... Aceştia s-au lăsat de acest " sport " pentru că aruncau un ochi şi prin ogrăzile vecinilor. De ce nu se mai taie porcul şi în buricul capitalei? Pentru că vecinii lor şi-au luat limuzine şi şi-au făcut vile... Să zicem că nu ar strica să taie câteva găini în faţa bloculu, că na'. Mai treacă-meargă, dar porcu' pute şi lasă urme, plus că îţi ia ceva timp ca să-l termini... Şi uite aşa se duce şi tradiţia porcului de " râpă ". Se mai trezeşte câte un copil din noua generaţie să te întrebe râzând: " Cum să bagi cuţitu-n porc? ". Aşa bine şi uşor... Îi iei gâtu' şi îl faci cârnaţi sau ce altceva îţi pofteşte inima.  Nu ar strica să ştie toată lumea tehnicile pentru tăierea porcului, aşa că am decis să le ăprecizez şi pe ele. După ce trimiţi porcul pe lumea cealaltă, te apuci să-l pârleşti cu ajutorul pârlitorului cu butelie. Unii oameni aleg paiele. După ce l-ai pârlit, trebuie să-l cureţi până când pielea porcului devine galbenă. Acum este momentul în care eşti foarte pofticios şi începi degustarea la faţa locului. Mai sunt şi oameni care nu agreează şoriciul, în schimb, preferă să-l călărească pe Ghiţă de la atâta băutură...
Operaţiunea " Prinde-l pe Ghiţă "
Un astfel de ritual, pentru mulţi " români " pare prea banal... Acum, în prag de sărbătoare, porcul capătă mai multă semnificaţie. Tăierea porcului de Ignat va continua să dăinuie multe secole de acum înainte, având în vedere că sunt din ce în ce mai mulţi străini dornici să practice acest " sport ". Lăsăm la o parte normele europene de sacrificare a porcului, precum electrocutarea sau alte bazaconii, ca nu cumva să simtă Ghiţă ceva...
     Deja am spus cam multe, aşa că vă las să vă pregătiţi " instrumentele " de tăiere pentru mâine. Ţineţi minte:  dacă tăiaţi guiţătorii în ziua de Ignat, veţi avea parte de mult noroc, sănătate şi belşug pe masă. Un singur lucru mai am de spus... Hai să-l gâtuim pe Ghiţă!