Sunday, December 1, 2013

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE 2013

     A sosit şi ziua mult aşteptată de toţi românii care se află în ţară, cât şi de cei care sunt în afară. Astăzi, se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire.
     Se spune că anul acesta, Ziua Naţională a României va fi marcată de cea mai fastuoasă paradă militară pe care a văzut-o Bucureştiul în ultimii 20 de ani. Păcat că strică parada televiziunile ( aici mă refer strict la cameramai, care nu-şi fac prea bine treaba. Nu toţi, majoritate. Mai sunt şi excepţii! ). Mulţi români, din păcate, au uitat cum arătau paradele de altădată. Din această cauză, m-am gândit să vă reamintesc de paradele de acum câţiva ani, care au rămas istorie. Acum câţiva ani, Ziua Naţională era pe data de 10 Mai, iar bucureştenii să băteau cu flori la Şosea. Ce-i drept, era mai cald afară decât în această perioadă târzie de iarnă. Data de 10 Mai marca, totodată şi data la care Carol I a fost proclamat domnitor şi, ulterior, rege al ţării. Între anii 1867-1947, Ziua Naţională a României se sărbătorea cu defilare la Piaţa Universităţii. În afară de armată, care este prezentă şi acum, se găseau negustori şi oameni din toate regiunile ţării, îmbrăcaţi în port tradiţional. Acum, sincer, câţi străini mai se îmbracă în portul tradiţional. Mai bine zis, câţi ROMÂNI se mai îmbracă în portul tradiţional. Pentru unii oameni, această zi este la fel ca toate celelalte; nu îi interesează ce se sărbătoreşte astăzi. De aici ne putem da seama că sunt din ce în ce mai mulţi oameni nepăsători, cărora le pasă doar de ei şi sunt egoişti. De ce?!? Pentru că, în loc să-şi iubească aproapele, se iubesc doar pe ei. Cu atât mai puţin să ne aşteptăm să-şi iubească ţara...
     Între anii 1948-1989, Ziua Naţională s-a sărbătorit pe data de 13 August, marcând astfel victoria luptei antifasciste. Pentru cei care nu au auzit de acest termen: se referă la întoarcerea armelor împotriva Germaniei din timpul războiului. La Bucureşti, epicentrul marii parade militare era Stadionul Naţional. Aici, defilarea şi orele întregi de repetiţii, florile, mesajele patriotice şi steguleţele au reuşit să graaveze negativ această dată în memoria colectivă. De abia după Revoluţia din 1989 s-a pus problema alegerii unei noi date simbolice pentru Ziua Naţională. O primă propunere a fost legată de 22 Decembrie - această zi fiind data revoluţiei -, dar s-a respins. Sărbătorirea a rămas tot iarna, dar pe data de 1 DECEMBRIE. Pe 1 Decembrie 1928, la Alba Iulia se proclama unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Să revenim în prezent... Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul de Protecţie şi Pază şi alte instituţii, se vor ărinde în hora care va pregăti cea mai mândră paradă din ultimii 20 de ani. Cel puţin, aşa ne spun autorităţile. Acum, rămâne de văzut... Ca în fiecare an, militarii români vor defila pe sub Arcul de Triumf. Autorităţile au hotărât ca să mărşăluiască alături de militarii români, şi militari din armatele SUA, Polonia, Franţa sau Turcia... Astăzi, pe cerul capitalei, vor survola în jur de 30 de aeronave ale Forţelor Aeriene. Sistemul de artilerie Larom, Ghepardul etc., care au fost absente din parada anului trecut, vor putea fi admirate în această zi.
     Aşa că... Veniţi cu tricolorul la voi, steguleţe sau ce altceva mai aveţi pe acasă, şi admiraţi parada. Bucuraţi-vă că aţi ajuns la Ziua Naţională a Românie! Trebuie să vă fiţi mândri în această zi şi să exclamaţi cu mândrie: " SUNT ROMÂN! "

LA MULŢI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!
LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!
LA MULŢI ANI, NOUĂ!