Sunday, November 3, 2013

GHID PRACTIC ÎN CAZ DE CUTREMUR

CUTREMUR PUTERNIC


     Nu vine cutremurul, dar nu strică să ştim ce atitudine trebuie să abordăm în caz de forţă majoră.  Momentele din timpul unui cutremur pot aduce panică şi reacţii nesăbuite, care pot costa scump. Iată mai jos câteva sfaturi de urmat în caz de cutremur care v-ar putea ajuta să preveniţi eventualele daune şi răni.
     Te ascunzi sub o grindă, baia este construită dintr-o singură bucată de beton şi rămâne intactă în caz de prăbuşire, trebuie să te ascunzi sub masă sau sub pat. S-a demonstrat că toate aceste mituri, pe care toţi le ştim despre cutremure, ne pot ucide. Unele dintre aceste sfaturi pe care le-am învăţat de mici au fost analizate de specialişti în situaţii de urgenţă şi în felul în care clădirile se prăbuşesc. Se pare că ideea cea mai proastă în caz de cutremur este să fugi pe scări, deoarece scările se prăbuşesc printre primele, dacă respectivul bloc este vechi sau dacă un cutremur este foarte puternic. Dacă nu ai timp să acţionezi, cel mai bine este să cauţi un triunghi, adică spaţiul dintre două obiecte mari care se sprijină unul de altul (cum ar fi o masă răsturnată peste pat, un dulap dărâmat peste blatul de bucătărie, etc.). Data viitoare când priviţi clădiri prăbuşite, număraţi "triunghiurile" pe care le vedeţi formate. Sunt peste tot. Este cea mai comună formă pe care o vei vedea într-o clădire prăbuşită. Spaţiile create sub ele salvează vieţi în cazul celor mai groaznice cutremure.
     În cazul producerii unui cutremur: păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i pe ceilalţi, nu vă speriaţi de zgomotele din jur! Dacă vă aflaţi pe stradă, în faţa unei clădiri: rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă. Nu alergaţi pe stradă, deplasaţi-vă cu calm spre un loc deschis şi sigur. Dacă vă aflaţi în interiorul unei încăperi: închideţi sursele de foc cât puteţi de repede; adăpostiţi-vă lângă pereţi/stâlpi de rezistenţă, sub o grindă, în spaţiul uşilor, colţurile interioare, sub birou, iar copiii sub băncile din clasă sau mese; nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu utilizaţi liftul, nu alergaţi pe scări (există pericolul ca ele să se prăbuşească), deschideţi uşile spre exterior pentru a preveni blocarea acestora. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport: staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi la coborâre. În metrou: păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără a părăsi vagoanele. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserică, stadion, sală de şedinţe): nu alergaţi spre ieşire; îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-i pe cei din jur! Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru. Feriţi-vă de firele de curent electric căzute. Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, dar dacă puteţi deschideţi uşa spre a preveni blocarea acesteia, în vederea unei eventuale evacuări după teminarea mişcării seismice şi verificarea stării scărilor şi a zonei de la ieşire. Evitaţi pe cât de mult posibil aglomeraţia. Sprijiniţi-vă cu palmele de podea sau tineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii spre a vă asigura stabilitatea. În lipsa unei astfel de posibilităţi de a vă menţine sub şoc stabilitatea, vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos: cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, iar cu antebraţele pe lateral, faţa. Nu folosiţi focul deschis: chibrituri, brichete şi nu aprindeţi lumina decât după ce aţi deschis ferestrele. O fisură milimetrică în ţeava de gaze ar putea duce la o explozie. Aerisiţi imediat casa.
     Utilizaţi numărul de telefon 112 numai pentru cazuri de urgenţă. În fiecare locuinţă ar trebui pregătită o trusă de supravieţuire, mereu la îndemână, cu apă, conserve, fluier, lanternă şi medicamente, produse de igienă, copii ale actelor de identitate şi o pătură. În cazul în care nu aveţi pregătită o astfel de trusă, este bine să aveţi la îndemână, pentru orice eventualitate, măcar un fluier şi o lanternă cu baterii funcţionale, păstrate într-un loc sigur, unde le puteţi găsi rapid. De asemenea, ar trebui să fie stabilit un punct de întâlnire cu membrii familiei după producerea cutremurului şi aceştia să fie pregătiţi să se descurce singuri pentru cel puţin trei zile. Rucsacul de urgenţă pentru cutremur al unui elev:
     Este bine ca fiecare elev să aibă pregătit acasă ( în camera sa ori lângă uşa de ieşire din casă ) un mic rucsac cu cele necesare după un cutremur cu urmări deosebite:
  •  1-2 sticle de plastic de 0.5 litri cu apă potabilă, pahare de plastic
  •  1-2 pachete de biscuiţi
  •  trusă de prim ajutor cu o rolă de faşă, bandaj sau pansamente la plic
  • gel dezinfectant, şerveţele de hârtie, servetele emede, hârtie igienică, pastă de dinţi  
  • lanternă, un mic aparat de radio şi baterii de rezervă utilizabile în caz de urgenţă
  • un pulover, o căciulă, mănuşi, o pelerină de ploaie cu glugă, 2 perechi de ciorapi/2 dresuri groase, 2 tricouri, etc.
  •  un fluier pentru a solicita ajutor
  •  un carneţel şi pix, listă cu adrese si telefoane de acasă şi de la rude, cheia de la casă, bani.
     CE FACI DACĂ AI FOST BLOCAT DE CUTREMUR?
     Varianta clasică de comunicare cu cei de afară, este să baţi la intervale regulate cu un obiect tare în conducte sau în pereţi, iar dacă ai stabilit contactul verbal, să furnizezi informaţiile cerute şi să soliciţi prim ajutor. La evacuare dă prioritate celor răniţi sau copiilor, bătrânilor, femeilor şi ascultă recomandările salvatorilor! Nu fuma, economiseşte oxigenul! Respiră uşor şi regulat!
     CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ UN CUTREMUR PUTERNIC?
     Nu plecaţi imediat din apartament. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele speriate şi copii. Ajutaţi-i pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier, obiecte sau elemente uşoare de construcţii căzute, să se degajeze. Atenţie! Nu mişcaţi răniţii grav ( daca nu sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze ), până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. Ajutaţi-i pe loc. Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri în salvare, pompieri sau organisme cu însărcinări oficiale în privinţa intervenţiei post-seismice, în cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele necesare altor acţiuni. Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio - televiziune şi recomandările de acţiune imediată. Verificaţi preliminar starea instalaţiilor de electricitate, gaz, apă, canal din locuinţă, verificaţi vizual şi starea construcţiei în interior. Părăsiţi calm locuinţa după seism, fără a duce cu dumneavoastră lucruri inutile. Verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire. Pentru orice eventualitate, preveniţi rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. La ieşirea din clădire, utilizaţi o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun de bucătărie ori alt obiect protector. Deplasaţi-vă într-un loc deschis şi sigur ( parc, stadion etc. ). Nu ascultaţi sfaturile unor asa-zişi specialişti necunoscuţi care apar ad-hoc. Prezenţa între locatari sau în vecini a unui specialist în structuri de rezistenţă de a cărui competenţă nu vă îndoiţi, poate reduce unele incertitudini în acest context şi vă poate servi de ghid în analiza vizuală a clădirii şi decizia finală de evacuare sau revenire. Nu trebuie să daţi crezare zvonurilor privind eventualele replici seismice şi urmărilor. Ascultaţi doar posturile de radio şi televiziune; utilizaţi doar informaţiile şi recomandările transmise oficial, recepţionate direct de dumneavoastră, şi nu din auzite.
RESPIRAŢI ADÂNC! NU VĂ PANICAŢI!
SUNTEŢI ÎN VIAŢĂ!
:)