Saturday, October 12, 2013

TIMPUL LIBER AL ADOLESCENŢILOR
     Timpul liber poate fi atât prieten cât şi duşman. Depinde doar de tine dacă pierzi  noţiunea timpului sau nu, şi în ce mod îţi petreci acest timp liber.
     Ţin să menţionez că tinerii din ziua de azi nu au aceleaşi preocupări ca cei din generaţiile " comunismului ". A apărut tehnologia acum; cluburile, messenger-ul... Mai nou, tinerii din ziua de azi îşi doresc să nu mai meargă la şcoală; vor doar să se ducă prin baruri şi cluburi. S-au dus vremurile în care adolescenţii profitau de orice ocazie doar ca să se joace baba-oarba, de-a v-aţi ascunselea... Sincer, îmi este dor de acele vremuri chiar dacă nu le-am trăit. Acum, tinerii se joacă counter strike şi vor s-ajungă star de cinema, lenevind. Cele mai întâlnite hobby-uri de relaxare la adolescenţi, sunt fotbalul şi muzica. Eu personal, de cele mai multe ori îmi petrecmult timp ascultând muzică sau cântând; dar şi plimbându-mă cu prietenii. În afara şcolii mă delectez cu un film bun şi suc. Mul timp din weekend îl omor dând frâu liber distracţiei. Pot spune că tot stresul pe care îl acumulez în decursul săptămânii, îl omor în weekend cu multă relaxare. Mi se pare mult mai folositor să petrec câteva ore în aer liber decât la jocurile de noroc. Pentru mine, relaxarea nu implică neapărat o ieşire într-un club zgomotos; ci, mai degrabă o plimbare care să-mi încarce bateriile pentru a începe noua săptămână cu forţe proaspete. Chiar dacă există activităţi mult mai relaxante şi liniştite, party-urile din cluburile bucureştene sunt la mare căutare, la mare preţ. Pentru mine una, timpul liber e prea scurt şi trebuie exploatat la maxim ca să pot ripe din forţele stresului; dacă pot spune aşa. Mulţi spun că petrecerea unui timp îndelungat la televizor, prin baruri, în pat sau la calculator nu se poate considera recreere, şi le dau dreptate.
     Cum spune şi Lofgren: " Timpul liber trebuie să fie cu adevărat liber, fără obligaţii împovărătoare şi restricţii obositoare. [ . . . ], pe de altă parte, timpul liber nu trebuie să fie un timp mort, irosit cu amuzamentul trândav ce dă naştere plictiselii şi nemulţumirii. Dacă oamenii nu-şi pot umple timpul liber cu ceva care să le aducă sănătate şu plăcere, atunci e sarcina comunităţii să-i ajute prin sfaturi [ . . . ]; să le dea posibilitatea de a-şi petrece timpul liber într-o manieră mai bogată şi mai profitabilă."