Saturday, October 12, 2013

PRESCURTĂRILE


 

     Tastatura e de vină...
     Prescurtările au apărut imediat ce internetul a fost înfiinţat. Acestea ajută individul în cauză la o scriere mai rapidă pentru a nu-şi pierde din timpul preţios; cu ghilimelele de rigoare. Cel mai des sunt întâlnite în limbajul de pe messenger şi facebook. Peste tot unde intri, dai de persoane care folosesc doar prescurtări de cuvinte... Nu am nimic cu acest lucru, dar devine enervant deoarece foarte mulţi internauţi exagerează cu folosirea acestora.
Sursa: Ştirile ProTv
     Ca de exemplu: în loc de " ce faci? " pui " cf? "; sau, în loc de " bine " pui " bn ". Acestea sunt în regulă, oarecum. Alte persoane nu mai ştiu ce este aceea LIMBA ROMÂNĂ. Au uitat cu să scrie şi să se exprime în dulcea noastră limbă românească. Sunt două categorii de oameni care folosesc prescurtările: oamenii normali care se grăbesc şi le folosesc foarte rar şi cu moderaţie, şi manelişti care le folosesc de 21342543645 de ori pe zi. Să nu se înţeleagă că sunt rasistă şi că am ceva împotriva maneliştilor sau manelelor. Până la urma urmei, gusturile nu se discută dar se cultivă. Sunt bine venite la o petrecere...  Să revenim la alte noastre, pe plaiurile " prescurtărilor " unde, pot spune că suntm cu un picior în groapă - metaforic vorbind -. Ce înţelegi din fraza asta: " K fc u? N vz k m v@al0@73? " E prea de tot, cel puţin după părerea mea. Şi asta este " mic copil " pe lângă ce se foloseşte... S-a exagerat cu aceste prescurtări. Vorba lui Mihai Bendeac: ori suntem români, ori nu mai suntem?!? Îţi ia foarte mult timp ca sa-ţi dai seama ce a putut scrie acel individ. Eu personal, când văd comentarii în care se folosesc prescurtări din care să nu înţelegi nimic, primul meu gând se duce la " analfabeţi ". Mă gândesc că n-or şti să scrie şi nu vreau să par rasistă; din contră, sunt pacifistă. Nu pot spune că eu nu folosesc prescurtări pentru că aş minţi şi nu-mi stă în fire. Le utilizez şi eu, dar foarte rar şi atunci când nu am timp de conversat. Nu am vorbit niciodată în halul ăla; în loc de " R " nu am pus " 7 ", sau în loc de " A " nu am pus " @ ". Persoanele care înlocuiesc literele cu numere sunt cocalari ( în mare parte ); alţii vor sssă se dea şmecheri cu acest lucru, dar nu le iese. Dau dovadă doar de lipsă de educaţie şi şcoală. Atunci când eşti nevoit să iei notiţe, prescurtările sunt bine venite. Dacă, totuşi, nu ai timp şi vrei să utilizezi prescurtările, ai putea să le foloseşti în aşa fel încât să poată înţelege toată lumea ce vrei să spui tu acolo. Alte persoane nu scriu cu diacritice nici în momentul în care ţin un pix în mână pe o foaie complet albă, darămite la calculator. Să zicem că îi înţeleg pe cei care nu reuşesc să folosească diacriticile la calculator, dar pe o foaie albă şi cu un pix în mână cum să nu reuşeşti acest " fenomen ". Trăim în România şi asta ne cam ocupă tot timpul; ni-l iroseşte aiurea.
     Nu ajungeţi nimic în viaţă cu prescurtările voastre de " şmecheri ". Puneţi mâna şi citiţi o carte, scrieţi frumos, lizibil şi coerent. Doar aşa veţi reuşi în această ţară, majoritatea oamenilor fiind " inculţi " doar pentru că aşa vor să pară ( ei nu sunt deloc aşa. Dacă le dai masca jos vei descoperi că sub ea sunt persoane cu un caracter de piatră şi culte ).